Uitgereikte Stad & Lande oorkonden 2019
1. Het voormalig stoomgemaal Viane
Locatie: Beijerseweg 1, Ouwerkerk
Eigenaar: familie Capelle
Jarenlang heeft het voormalig stoomgemaal aan de Beijerseweg staan te verkommeren. In 2009 heeft de monumentencommissie al aandacht geschonken aan dit stuk industrieel erfgoed. De toenmalige eigenaar probeerde al een woonbestemming te krijgen op het object echter in die tijd wilde de gemeente geen medewerking verstrekken om tot een woonbestemming te komen.
Onze Vereniging heeft het gemaal jaren geleden ook al eens aangemeld bij SCEZ, thans Erfgoed Zeeland. Gelukkig heeft voortschrijdend inzicht gezorgd dat het in 2015 wel is gelukt de bestemming te wijzigen. Er heeft vast wel het e.e.a. achter de schermen plaatsgevonden waardoor dat inzicht is ontstaan. Herbestemming is in deze tijd echt belangrijk om ons erfgoed te kunnen behouden.
Het resultaat mag er zijn, de familie Capelle heeft het gebouw wat er uitzag als een ruïne, verscholen onder de begroeiing van braamstruiken en klimop, geschonden door vandalisme en diverse binnenbrandjes, omgetoverd tot een prachtige woning op een unieke locatie. En wat daarbij zo belangrijk is, de uitstraling van oorspronkelijk stoomgemaal is nagenoeg behouden gebleven. Met de complimenten van Stad & Lande.
2. TBC huisje
Locatie: Heesterlustweg 5 Schuddebeurs
Eigenaar: mevrouw Coppoolse-van Gastel en mevrouw Lievense-van Gastel
Voor de Tweede Wereldoorlog was tuberculose (TBC) één van de meest voorkomende ziekten. Het was gevaarlijk en zeer besmettelijk, waardoor veel mensen stierven. De ziekte was slopend en slecht te behandelen. De enige remedie in die tijd was goed eten, frisse lucht en veel rust. Veel TBC-patiënten gingen voor genezing naar een sanatorium. Daar lag men overdag buiten op de veranda of binnen in lighallen.
Kleine houten TBC huisjes
Deze kleine houten huisjes konden vroeger bij een kruisvereniging of sanatorium geleend, gehuurd of gekocht worden. De huisjes waren op een stalen onderstel met massieve wielen gemonteerd, zodat ze met de zon meegedraaid konden worden. Daardoor werd er optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in de zon te liggen. De huisjes hadden veel glas met openslaande deuren en in de zijwanden ramen die tegenover elkaar open konden.
Als tijdsbeeld gerestaureerd daardoor voorlopig behouden.
Gewaardeerd door Stad & Lande met een oorkonde.
3. Boerderij en Buiten “Weelzicht”
Locatie: Zuiddijk 2, Schuddebeurs
Eigenaar: familie De Koning
In de jaren dertig van de 20ste eeuw werd de buitenplaats gebruikt als jeugdherberg. In 1944 werd het zwaar beschadigd door een bombardement en werd later gesloopt. Van deze buitenplaats resteert alleen een rond 1950 herbouwde koetshuis.
De rijk gedecoreerde negentiende-eeuwse boerenschuur, waar koeien de laatste jaren plaatsmaakten voor caravans, is in verval. De spanten, die aan de bovenkant voor een adembenemend zicht zorgen, zijn aan de onderkant zwaar gehavend. Dwars doormidden, op sommige plekken.
Vier vakantieappartementen zijn er gemaakt, een ruimte voor fysiotherapie en een vergaderruimte. Het mooie koetshuis, dat ooit nog dienst deed als jeugdherberg, is verbouwd tot woning van de eigenaar en zijn echtgenote.
Een geslaagde restauratie met een prachtige herbestemming. Door Stad & Lande gewaardeerd met een oorkonde.
4. Voormalig opjaag-/pompstation van de waterleiding
Locatie: Voormalig waterleiding gebouw/aanjaagstation, Nieuwe Koolweg 6, Zierikzee
Eigenaar: KortGeytenbeek Architecten BNA
Jarenlang buiten gebruik gesteld dus leegstand. Een paar jaar geleden verworven door een vastgoedhandelaar. Wederom een paar jaar leegstand.
Totdat het bureau Kort Geytenbeek Architecten dacht, een mooie locatie voor ons bureau. Ze hebben het verworven en het interieur van het pompgebouw grondig aangepakt met respect voor uiterlijk van het industrieel erfgoed. Het is sinds kort op de agenda van onze monumentencommissie beland zodat we geen gelegenheid hadden het persoonlijk te bewonderen maar de foto’s en een artikel in de PZC en de media waaronder Facebook waren voor ons voldoende om snel te besluiten, dit verdient een oorkonde voor respectvolle herbestemming en behoud van industrieel erfgoed.
Het bestuur van Stad & Lande ondersteunt van harte het voorstel van haar commissie monumenten en reikt met plezier aan het bureau Kort Geytenbeek de oorkonde uit voor succesvol gerestaureerd monument.