Commissie Excursie

 

Geschiedenis Commissie Excursie

Deze Commissie is de oudste van de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland. Reeds in het jaar van oprichting, 1939, werd er een excursie gehouden voor de leden, naar het bedreigde Mosselpoortje aan het Kraanplein in Zierikzee. Tijdens de excursie worden er interessante, historische wetenswaardigheden over het object wat we bezoeken verteld door een bestuurslid. Helaas stortte deze Dordtse gevel met zijn markante gotische korfbogen rond de ramen toch in.

Gedurende de oorlogsjaren lagen de excursies vanwege allerlei belemmeringen stil, maar in 1946 werd er weer begonnen: naar Brouwershaven en de duinen van Westerschouwen. De eerste excursies werden op Schouwen-Duiveland georganiseerd, waar steden, dorpen, kerken en kastelen als Slot Haamstede en Slot Moermond werden bezocht en waar boeiende informatie over werd verschaft. De koffietafel was altijd een gezellig samenzijn. Vanaf 1956 sloeg de Vereniging de leergierige ogen op interessante, historische streken buiten het eiland. Als eerste ging de Vereniging naar de oude stad Veere, om het jaar daarop Tholen te bezoeken. Vanaf 1967 ging de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland ook naar BelgiĆ«: voortaan het ene jaar naar een Nederlandse bestemming en het volgende jaar naar een Belgische. De eerste zeer interessante plaatsen die bezocht werden waren Lissewege en Damme. De laatste jaren bezochten we ondermeer Lille, Den Bosch, Doornik, Elbrug, Doorn, Leuven, de Peel, Antwerpen, Gent, Schoonhoven/Kinderdijk en Brussel.

De Excursie-Commissie veranderde weinig van samenstelling want de eerste voorzitter van de Vereniging, Dr.J.J.Westendorp Boerma deed dit jarenlang samen met de secretaris P.van Beveren en iemand uit de betreffende kern. De volgende voorzitter Drs.J.L.Braber zette deze traditie voort, met de secretaris G.Gerretsen en later met secretaris Ir.J.L.van Sloten. Toen Braber aftrad, ging Van Sloten hiermee verder, met M.K.Romeijn. Enkele jaren geleden is deze Commissie totaal vernieuwd.

Leden van de commissie excursie zijn:

   
Peter Vleugel secretariaat@stad-en-lande.nl  voorzitter
Hans Erbrink

Ria Priemis

Mia van de Horst
 terug naar boven